Fotoşop Fotoşop Magazin AnaSayfaya Dön

Görüntüleri HDR ile birleştirme

HDR Pro ile Birleştir komutu, tam dinamik aralığı tek bir HDR görüntüsünde yakalayarak aynı sahnenin farklı pozlamalarına sahip birden fazla görüntüyü birleştirir. Birleştirilmiş görüntünün 32-, 16- veya 8-bpc dosya olarak çıktısını alabilirsiniz. Ancak, yalnızca 32-bpc dosyalar tüm HDR görüntü verilerini depolayabilir.

HDR birleştirme fotoğraflar işlem için en iyileştirildiği zaman en iyi şekilde çalışır. Öneriler için, bkz. HDR görüntüler için fotoğraf çekme

HDR ile birleştirmeyle ilgili bir video için bkz. www.adobe.com/go/lrvid5004_ps_tr
  1. Aşağıdakilerden birini yapın:
    • (Fotoşop Photoshop) Dosya > Automate (Otomatikleştir) > HDR Pro ile Birleştir'i seçin.

    • (Bridge) Kullanmak istediğiniz görüntüleri belirleyin ve Araçlar > Fotoşop Photoshop > HDR Pro ile Birleştir'i seçin. 5. adıma atlayın.

  2. HDR Pro ile Birleştir iletişim kutusunda, belirtilmiş görüntüleri seçmek için Gözat'ı, Açık Dosyaları Ekle'yi veya Kullan > Klasör öğesini tıklatın. (Belirli bir öğeyi kaldırmak için, dosyalar listesinde bu öğeyi seçin ve Kaldır'ı tıklatın.)
  3. (İsteğe Bağlı) Görüntüleri fotoğraflarken fotoğraf makinesini elinizde tuttuysanız Kaynak Görüntüleri Otomatik Olarak Hizalamayı Dene öğesini seçin.
  4. Tamam'ı tıklatın.
    Not: Görüntülerde pozlama meta verileri yoksa, Manually Set EV (Pozlama Değerlerini El İle Ayarla) iletişim kutusuna değerleri girin.

    İkinci bir HDR Pro ile Birleştir iletişim kutusu kaynak görüntülerin minik resmini ve birleştirilmiş sonucun bir önizlemesini görüntüler.

  5. Önizlemenin sağ üst köşesinde, birleştirilmiş görüntü için bir bit derinliği seçin.
    Birleştirilmiş görüntünün HDR görüntünün tüm dinamik aralığını saklamasını istiyorsanız 32 Bit'i seçin. 8 bit ve (kaymayan nokta) 16 bit görüntü dosyaları bir HDR görüntüsündeki tüm parlaklık aralığını saklayamaz.
  6. Ton aralığını ayarlamak için, bkz. 32-bit görüntüler için seçenekler veya 16 veya 8 bit görüntüler için seçenekler.
  7. (İsteğe bağlı) Gelecekte kullanmak üzere tonlama ayarlarınızı kaydetmek için Hazır Ayar > Hazır Ayarı Kaydet öğesini seçin. (Daha sonra ayarları yeniden uygulamak için, Hazır Ayarı Yükle'yi seçin.)

32-bit görüntüler için seçenekler

Birleştirilmiş görüntünün beyaz nokta önizlemesini ayarlamak için histogramın altındaki sürgüyü hareket ettirin. Sürgüyü hareket ettirmek yalnızca görüntü önizlemesini ayarlar; tüm HDR görüntü verisi birleştirilmiş dosyada kalır.

Önizleme ayarlamaları HDR dosyasında saklanır ve dosyayı Fotoşop Photoshop'ta her açtığınızda uygulanır. Beyaz nokta önizlemesini istediğiniz zaman yeniden ayarlamak için Görünüm > 32 Bit önizleme Seçenekleri'ni seçin.

16 veya 8 bit görüntüler için seçenekler

HDR görüntüler 16 veya 8 bpc görüntülerin depolayabildiği dinamik aralığı çok fazla aşan parlaklık düzeyleri içerir. İstediğiniz dinamik aralıkla bir görüntü oluşturmak için, 32 bpc'den daha düşük bit derinliklerine dönüştürürken pozlama ve kontrastı ayarlayın.

Aşağıdaki ton eşleme yöntemlerinden birini seçin:

Yerel Ayar Uyarlaması
Tüm görüntüdeki yerel parlaklık alanlarını ayarlayarak HDR tonunu ayarlar.
Kenardan Işıma
Yarıçap yerel parlaklık bölgelerinin boyutunu belirtir. Kuvvet, iki pikselin aynı parlaklık alanının parçası olmamaya başlamasından önce ton değerlerinin birbirlerinden ne kadar uzakta olması gerektiğini belirler.

Ton ve Ayrıntı
Dinamik aralık 1.0'lık bir Gama ayarında en yüksek değerdedir; yüksek ayarlar açık tonları ve gölgeleri vurgularken düşük ayarlar orta tonları vurgular. Pozlama değerleri f-duraklarını yansıtır. Keskinliği ayarlamak için Ayrıntı sürgüsünü ve bu bölgeleri aydınlatmak veya koyulaştırmak için Gölge ve Açık Ton sürgülerini sürükleyin.

Renk
Titreşim yüksek derecede doymuş renklerin kırpılmasını en aza indirirken hafif renklerin yoğunluğunu ayarlar. Doygunluk –100 (tek renkli) ile +100 (çift doygunluk) arasındaki tüm renklerin yoğunluğunu ayarlar.

Tonlama Eğrisi
Orijinal, 32-bit HDR görüntüsündeki parlaklık değerlerini gösteren bir histogram üzerinde ayarlanabilir bir eğri görüntüler. Yatay eksen boyunca bulunan kırmızı sayaç işaretleri bir EV (yaklaşık bir f durağı) artışlar halindedir.
Not: Varsayılan olarak, Tonlama Eğrisi ve Histogram değişikliklerinizi noktadan noktaya sınırlar ve eşitler. Sınırı kaldırmak ve daha çok ayarlama yapmak için, eğriye bir nokta ekledikten sonra Köşe seçeneğini belirleyin. İkinci bir nokta eklediğinizde ve taşıdığınızda eğri açısal olur.
Köşe seçeneğini kullanarak Tonlama Eğrisi ve Histogram ayarlama
A.
Nokta ekleme ve Köşe seçeneğini belirleme.

B.
Yeni noktayı ayarlama, Köşe noktasının uygulandığı noktada eğriyi köşeli yapar.

Histogram Eşitle
Bir miktar kontrastı korumayı denerken HDR görüntüsünün dinamik aralığını sıkıştırır. Başka ayar yapmaya gerek yoktur; bu yöntem otomatiktir.

Pozlama ve Gamma
HDR görüntüsünün parlaklık ve kontrastını elle ayarlamanıza olanak tanır. Kazancı ayarlamak için Pozlama sürgüsünü ve kontrastı ayarlamak için Gama sürgüsünü hareket ettirin.

Vurgu Sıkıştırması
HDR görüntüsündeki vurgu değerlerini sıkıştırır böylece 8 veya 16 bpc görüntü dosyasının ışıklılık değerlerinin arasında kalır. Başka ayar yapmaya gerek yoktur; bu yöntem otomatiktir.

Hareket eden nesneleri telafi etme

Görüntüler arabalar, insanlar veya yapraklar gibi hareket eden nesneler nedeniyle farklı içeriklere sahipse, HDR Pro ile Birleştir iletişim kutusunda Gölgeleri Kaldır seçeneğini belirleyin.

Fotoşop Photoshop en iyi ton dengesine sahip minik resmin etrafında yeşil bir anahat görüntüler ve böylelikle taban görüntüyü belirler. Diğer görüntülerde bulunan hareket eden nesneler kaldırılır. (Hareket çok açık veya koyu alanlarda oluşuyorsa, hareket eden nesnelerin daha açıkta olduğu farklı bir minik resmi tıklatmak daha iyi sonuçlar verir.)

Gölgeleri Kaldır seçeneği hakkında bir eğitim için, bu videoyu izleyin. (Gölgeleri Kaldır seçeneği hakkındaki açıklamalar 3:00 bölümünden itibaren başlamaktadır.)

Fotoğraf makinesi yanıt eğrilerini kaydetme veya yükleme

Yanıt eğrileri, fotoğraf makinesi sensörlerinin gelen farklı ışık düzeylerini nasıl yorumladığını belirtir. Varsayılan olarak, HDR Pro ile Birleştir iletişim kutusu otomatik olarak birleştirdiğiniz görüntülerin ton aralığını temel alarak fotoğraf makinesi yanıt eğrisini hesaplar. Geçerli yanıt eğrisini kaydederek daha sonra başka bir birleştirilmiş görüntü grubuna uygulayabilirsiniz.

 HDR Pro ile Birleştir iletişim kutusunun sağ üst köşesinde, yanıt eğrisi menüsünü  tıklatın ve daha sonra Yanıt Eğrisini Kaydet'i seçin. (Eğriyi daha sonra yeniden uygulamak için, Yanıt Eğrisini Yükle'yi seçin.)

32 bit görüntüyü 16 veya 8 bpc olarak dönüştürme

Orijinal olarak HDR Pro ile Birleştir işlemi sırasında 32 bit görüntü oluşturduysanız, bunu daha sonra 16 veya 8 bit görüntüye dönüştürebilirsiniz.

  1. Fotoşop Photoshop'ta 32-bpc bir görüntü açın ve Görüntü >Mod > 16 Bit/Kanal veya 8 Bit/Kanal öğesini seçin.
  2. İstediğiniz dinamik aralıkta bir görüntü oluşturmak için pozlama ve kontrastı ayarlayın. (Bkz. 16 veya 8 bit görüntüler için seçenekler.)
  3. 32-bit görüntüyü dönüştürmek için Tamam'ı tıklatın.