Fotoşop Fotoşop Magazin AnaSayfaya Dön

Görüntü kırpma

Kırpma, odak oluşturmak ya da kompozisyonu güçlendirmek için görüntünün bazı kısımlarını silme işlemidir. Kırpma aracını  ve Kırp komutunu kullanarak görüntüleri kırpabilirsiniz. Kırp ve Düzleştir ve Kesim komutlarını kullanarak pikselleri de kesebilirsiniz.

Kırpma aracını kullanma

Kırpma aracını kullanarak görüntü kırpma

  1. Kırpma aracını  seçin.
  2. (İsteğe bağlı) Seçenekler çubuğunda yeniden örnekleme seçeneklerini belirleyin.
    • Görüntüyü yeniden örnekleme yapmadan kırpmak için (varsayılan) seçenekler çubuğundaki Çözünürlük metin kutusunun boş olduğundan emin olun. Tüm metin kutularını hızla temizlemek için Temizle'yi tıklatabilirsiniz.

    • Kırpma sırasında görüntüyü yeniden örneklendirmek için, seçenekler çubuğuna yükseklik, geniştik ve çözünürlük için değerler girin. Yükseklik ve genişlik boyutlarını takas etmek için Yükseklik ve Genişliği Takas Eder simgesine tıklatın.

    • Görüntüyü diğer bir görüntünün boyutlarını ve çözünürlüğünü temel alarak yeniden örneklemek için diğer görüntüyü açın, Kırpma aracını seçin ve seçenekler çubuğunda Ön Görüntü'yü seçin. Sonra kırpmak istediğiniz görüntüyü etkinleştirin.

    Kırpma sırasında yeniden örnekleme yapmak Genel tercihlerde belirlenen enterpolasyon yöntemini kullanır.

    Yeniden örneklendirme hazır ayarı oluşturmak veya seçmek için, seçenekler çubuğundaki Kırpma aracının yanındaki üçgeni tıklatın. (Bkz. Araç hazır ayarları oluşturma ve kullanma.)
  3. Seçim çerçevesi oluşturmak için, görüntünün kalmasını istediğiniz kısmının üzerinde sürükleyin.
  4. Gerekiyorsa kırpma seçim çerçevesini ayarlayın:
    • Seçim çerçevesini başka bir konuma taşımak için işaretçiyi sınırlayıcı kutunun içine getirin ve sürükleyin.

    • Seçim çerçevesini ölçeklemek için bir tutamacı sürükleyin. Oranları korumak için köşe tutamaçlarından birini sürüklerken Shift tuşunu basılı tutun.

    • Seçim çerçevesini döndürmek için işaretçiyi sınırlayıcı kutunun dışına çıkarın (işaretçi eğri bir oka dönüşür) ve sürükleyin. Seçim çerçevesinin çevresinde döndüğü merkez noktayı taşımak için sınırlayıcı kutunun merkezindeki daireyi sürükleyin. (Seçim çerçevesi Bitmap modunda döndürülemez.)

  5. Seçenekler çubuğunda aşağıdaki ayarı yapın:
    Kırpılmış Alan:
    Kırpılan alanın görüntü dosyasında kalmasını istiyorsanız Gizle'yi seçin. Taşıma aracıyla görüntüyü taşıyarak gizlenen alanı görünür yapabilirsiniz . Kırpılan alanı atmak için Sil'i seçin.
    Not: Gizle seçeneği sadece arka plan katmanı bulunan görüntüler için kullanılamaz, arka plan katmanını normal katmana dönüştürmelisiniz.

    Kırpma Kılavuzu Kaplaması:
    Kompozisyon öğelerini 1/3'lük artışlarla yerleştirmenize yardımcı olan kılavuzları eklemek için Üçüncüler Kuralı'nı seçiniz. Kırpma boyutuna bağlı olan aralıklara sahip sabit kılavuz çizgilerini görüntülemek için Izgara'yı seçin.

    Koruyucu Alan
    Kırpma koruyucu alanı, silinecek veya gizlenecek olan görüntü alanını gölgeler. Koruyucu alan seçiliyken rengini ve opaklığını belirleyebilirsiniz. Koruyucu alan seçili değilse, kırpma seçim çerçevesinin dışındaki alan görüntülenir.

  6. Aşağıdakilerden birini yapın:
    • Kırpma işlemini tamamlamak için Enter (Windows) ya da Return (Mac OS) tuşuna basın, seçenekler çubuğunda Onay düğmesini  tıklatın ya da kırpma seçim çerçevesinin içini çift tıklatın.

    • Kırpma işlemini iptal etmek için Esc tuşuna basın ya da seçenekler çubuğundaki İptal düğmesini  tıklatın.

Kırp komutunu kullanarak görüntü kırpma

  1. Görüntünün kalmasını istediğiniz parçasını seçmek için herhangi bir seçim aracını kullanın.
  2. Görüntü > Kırp'ı seçin.

Kes komutunu kullanarak görüntü kırpma

Kes komutu, istenmeyen görüntü verilerini Kırp komutundan farklı yollarla silerek görüntüyü kırpar. Çevreleyen pikselleri ya da sizin belirttiğiniz renkteki arka plan piksellerini keserek görüntüyü kırpabilirsiniz.

  1. Görüntü > Kes'i seçin.
  2. Kes iletişim kutusunda bir seçenek belirleyin:
    • Görüntünün kenarlarındaki saydamlığı kesmek ve saydam olmayan pikselleri içeren en küçük görüntünün kalmasını sağlamak için Saydam Pikseller.

    • Görüntüden sol üst pikselin rengindeki bir alanı kaldırmak için Sol Üst Piksel.

    • Görüntüden sağ alt pikselin rengindeki bir alanı kaldırmak için Sağ Alt Piksel.

  3. Kesip çıkarmak üzere görüntünün bir veya birden çok alanını seçin: Üst, Alt, Sol veya Sağ.